A laktózérzékenyeknek nem javasolt a tejtermékek elhagyása!
A Semmelweis.hu hírei szerint nem javasolt a laktózérzékenyeknek a tejtermékek elhagyása.
Mit is jelent a laktózérzékenység? Valójában ez egy emésztési zavar, amely során a laktózérzékenyek szervezetében nem bomlik le maradéktalanul a tejcukor, mert a laktáz enzimből nem termelődik elegendő a szervezetben. Ebben az esetben a tejcukor nem a vékonybélben szívódik fel, hanem zsírsavakká és hidrogéngázzá alakul a vastagbélben - és ez okozza a puffadást, bélgörcsöt és a hasmenést.
"Dr. Pálfi Erzsébet szerint azért sem megoldás a tej fogyasztásának elhagyása, mert a tejtermékek a legjobb kalciumforrások (a sajtban van a legtöbb). A termékcsoport nélkül a szervezet kalcium szükségletét nem lehet biztosítani."[1]
Akkor mit tegyenek?
A laktózérzékenyek számára a legjobb megoldás ha laktózmentes tejet, túrót, tejfölt, sajtot, joghurtot, kefírt , illetve növényi italokat és desszertek fogyasztanak. Nálunk bármelyikből választhatsz kedvedre.
Nincs más dolgod kattints a linkre: https://www.kikilla.hu/termekek/laktozerzekeny
Hivatkozások:
[1] https://semmelweis.hu/hirek/2014/12/16/laktozerzekenyseg-a-tejmentes-etrend-nem-megoldas/